çocuk içe basma

İçe basma yürüme çağındaki çocukta birçok nedenle görülebilmektedir. Bu tür şikayetleri olan çocuklarda detaylı bir muayene ile çoğu kez tanı konulabilmektedir. İçe basmanın olası sebeplerini anlatmadan önce bu tablonun çoğunlukla bir müdahale gerektirmeden kendiliğinden düzelebileceğini belirtmek gerekir. Sık görülen içe basma sebepleri temel olarak kalça, kaval kemiği ve ayak olmak üzere 3 bölge kaynaklı olmaktadır.

Artmış femoral anteversiyon: Uyluk kemiğinin (femur) normalden daha fazla içe doğru rotasyona sahip olduğu bir durumdur. Normalde uyluk kemiği, dizlerin ve ayakların öne doğru bakmasına izin verecek şekilde kalçalarla aynı hizadadır. Ancak femoral anteversiyonun arttığı durumlarda uyluk kemiği daha içe dönük bir şekilde konumlanır. Femoral anteversiyon, çocuğun gelişiminin normal bir parçasıdır ve çoğu çocuk, bir dereceye kadar femoral anteversiyonla doğar. Çocuklar büyüyüp geliştikçe bu anteversiyon genellikle azalır ve uyluklar giderek birbirine daha paralel hale gelir. Bazı durumlarda çocuklarda, yaşları için tipik kabul edilenden daha yüksek derecede femoral anteversiyon olabilir. Bu artan anteversiyon, yürürken ya da ayakta dururken çocuğun ayaklarının içe doğru bakması anlamına gelen içe doğru kaymaya yol açabilir. Artan femoral anteversiyon çocuğun yürüyüşünü etkileyerek ayakların içe doğru dönmesine neden olabilir. Bu, çocuk yürürken veya koşarken daha belirgin olabilir. Artmış femoral anteversiyonu olan çocukların çoğu ağrı yaşamaz ve bu durum genellikle büyümekle iyileşir. Bu durum muayene ile teşhis edilebilen bir tablodur ve gözlemle takibi genellikle yeterli olmaktadır. Eğer 10 yaşından daha büyük yaşlarda devam ediyorsa cerrahi müdahale gerekebilmektedir.

Tibial internal torsiyon: Kaval kemiği üç boyutlu olarak içe doğru dönüktür. Yani kaval kemiğine üst taraftan bakıldığında dizler karşıyı gösterirken ayak bilekler içeriye doğru yönlenmiştir. Bu durum da femoral anteversiyon gibi 4 yaşa kadar olağan bir şekilde gözlemlediğimiz bir süreçtir. Tanı koymak için ise iyi bir fizik muayene yeterli olmaktadır. 8 yaşın üzerinde pek nadiren gördüğümüz bu durum ileri yaşlarda çocuğun fiziksel aktivitelerini kısıtlayacak boyuta ulaşır ise cerrahi müdahale gerekebilmektedir.

Metatarsus adduktus: Metatarsus adduktus, ayağın ön kısmının (ön ayak) ayağın arka kısmına (arka ayak) göre içe doğru dönük olduğu bir durumdur. Bu, ayağın “C” veya “muz” şekline benzeyebilecek bir eğriliğine neden olur. Metatarsus adduktus sıklıkla doğumda mevcuttur ve şiddeti değişkenlik gösterebilmektedir. Germe egzersizleri ve özel bir takım ayakkabılarla izlem yeterli olmaktadır. 5 yaşının üzerinde ise cerrrahi tedavi gerekebilmektedir.

Bütün bu sık gördüğümüz tablolar çoğunlukla herhangi bir müdahale gerektirmeyen veya herhangi bir tetkik dahi gerektirmeyen rahatsızlıklardır. Ancak özellikle çocuğun yaşı büyüdükçe ilerleyen içe basmaya bağlı ayakların birbirine dolanıp düşmesi gibi durumlarda süreç daha fazla önem arz edebilmektedir.

 

Hemen Arayın !
Acil Ortopedi

Bize Yazın

WhatsApp

Hemen Ara